Share the post "Jak prowadzić warsztaty kulinarne dla dzieci"
- Podziel się...
W dzisiejszych czasach urodziny dla dzieci są prawdziwym wydarzeniem, a pomiędzy dziećmi i dorosłymi istnieje swego rodzaju ukryta rywalizacja o zajęcie pierwszego miejsca.
Jeśli nie wiesz jak uczcić kolejne urodziny dzieci, mamy rozwiązanie: warsztaty kulinarne dla dzieci!
Przeznaczone do zabawiania maluchów przez około trzy godziny, proponujemy warsztaty, które od samego początku mają trzy zalety: uczą się gotowania, są rozrywką i robią własną przekąskę!
Warsztaty kulinarne dla dzieci: potrzebne materiały
Zwróć uwagę:Więź, która istnieje między matką a jej dziećmi jest najsilniejsza! Pobierz wszystkie wskazówki dla Ciebie i Twoich dzieci już teraz.
Do tych warsztatów kulinarnych dla dzieci potrzebna będzie kuchnia wyposażona w piekarnik, mikrofalówkę lub płytę grzewczą oraz zlew z wodą.
Zanim przejdziemy do przepisów, zostawiamy kilka sugestii:
- Jeśli jest dużo dzieci, utwórz grupy po sześć lub dziesięć, którym powinna towarzyszyć osoba dorosła;
- Dla każdej grupy dzieci stwórzcie mniejsze grupy z dwójką lub trójką dzieci;
- Jeśli masz czas i umiejętności, spróbuj zrobić te czapki szefa kuchni, które są bardzo łatwe i dzieci będą je kochać;
- Potrzebne materiały:
- Wydrukowane przepisy na papierze dla każdego dziecka
- Kalka techniczna
- Bułki do ciasta
- Miski
- Tablice
- Drewniane łyżki
- Noże
- Blachy do pieczenia
- 2 x 20 cm blachy do pieczenia
- Serwetki
- Jednorazowe talerze, sztućce i kubki
- Talerze do serwowania
- Balony, kwiaty i girlandy do dekoracji przestrzeni (opcjonalnie)
Warsztaty kulinarne dla dzieci: przepisy
W poniższych przepisach wymieniamy tylko składniki potrzebne do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych dla dzieci. Ilości należy dostosować do liczby obecnych dzieci - ponieważ są to bardzo proste przepisy, łatwo jest dokonać tego podwojenia.
Kebaby z pomidorów, mozzarelli i bazylii
- Składniki
- Pomidory koktajlowe
- Liście bazylii
- Ser Mozzarella
- Metoda przygotowania
- Zbierz z pomocą dzieci większe liście bazylii.
- Umyj je i osusz na papierze kuchennym.
- Pokrój ser na kawałki podobne do wielkości pomidorów.
- Rozdaj patyczki i składniki małym grupom dzieci.
- Pokaż im jak zrobić kebab: wbij wykałaczkę w koniec liścia i z drugiego końca (mając liść pod spodem) wbij pomidora i mały kawałek sera, zamknij go wbijając wykałaczkę w drugi koniec liścia (to jak mała łódka).
- Zrób sos balsamiczny vinaigrette, z pomocą dzieci: 3 części oliwy z oliwek, 1 część octu i odrobina soli.
- Na talerzach, w miseczkach do serwowania, ułożyć kebaby wraz z sosem.
Ptysie z kiełbasą
- Składniki
- Arkusze ciasta francuskiego
- Miniaturowe kiełbaski
- Musztarda
- Jajko
- Metoda przygotowania
- Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia.
- Otwórz puszki z kiełbaskami i umieść je w małych miseczkach na stole
- Rozwiń arkusze ciasta francuskiego. Podziel je na pół i obok każdej grupy ułóż kawałek ciasta na papierze do pieczenia. Wyjaśnij, jak smarować się musztardą.
- Wyjaśnij, jak wyciąć paski ciasta o długości kiełbasy (bez ich odrywania). Jako przykład, umieść kiełbasę na końcu paska i zwiń go, aż będzie cały zawinięty. Oddziel go od reszty paska, nacinając go nożem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępować w ten sam sposób, aż zabraknie kiełbasek.
- Posmaruj powierzchnię ciasta francuskiego żółtkiem, z pomocą dzieci, i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut lub do uzyskania złotego koloru i puszystości.
Mini pizze
- Składniki
- Ciasto na pizzę
- Sos pomidorowy
- Tarty ser mozzarella
- Oregano
- Plastry grzybów
- Ham
- Kukurydza
- Metoda przygotowania
- Ciasto na pizzę rozwałkować.
- Wycinaj kółka za pomocą wykrawaczki do ciastek.
- Kółka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować odrobiną sosu pomidorowego i uzupełnić składnikami do smaku.
- Posypać startym serem i oregano.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220º, aż ciasto będzie chrupiące, a ser roztopiony.
Kebaby owocowe
- Składniki
- Mango pokrojone w kostkę
- Ananas pokrojony w kostkę
- Truskawka przecięta na pół
- Kiwi pokrojone w plasterki
- Liście mięty
- Metoda przygotowania -.
- Rozłóż na stole owoce i patyczki.
- Wybierz kilka listków mięty (podaj dzieciom zapach mięty).
- Miętę umyć i osuszyć papierem kuchennym. Jako przykład można podać naklejanie na patyku naprzemiennych kawałków owoców, a pomiędzy nimi listka mięty.
Chocolate Cake Pops
- Składniki
- 300 g kupionego w sklepie ciasta czekoladowego
- 40 g miękkiego sera
- 40 g cukru pudru
- 200 g topiącej się czekolady
- Laski
- Kolorowa posypka
- Metoda przygotowania
- Ciasto pokruszyć na okruchy. Dodać cukier puder i serek śmietankowy.
- Dobrze wymieszać rękami. Uformować w małe kulki i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozpuść czekoladę w bain-marie lub w mikrofalówce (średni ogień, 30 sekund na raz, mieszając aż do dobrego rozpuszczenia).
- Jeden koniec wykałaczki zanurzamy w roztopionej czekoladzie i wkładamy do połowy w kulkę.
- Za pomocą łyżeczki do kawy przekaż pasma roztopionej czekolady wokół kuli, tworząc np. kółka. Kontynuuj w ten sam sposób, aż do dodania wszystkich składników.
- Posypać kolorową posypką cukrową.
- Przed podaniem pozostawić do wyschnięcia.
Czekoladowy tort urodzinowy
- Składniki
- 3 jajka L
- 1 szklanka cukru
- 1 filiżanka oleju
- 1 szklanka wrzącej wody
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 opakowanie kakao w proszku
- Ganache do wypełnienia i pokrycia (200g kremu + 200g czekolady)
- Smarties do dekoracji
- Metoda przygotowania
Aby zrobić tort urodzinowy, trudniej jest nakłonić wszystkie dzieci do udziału, spróbuj wybrać te, które mają większe zainteresowanie lub predyspozycje np. do gotowania. Następnie wystarczy zastosować się do tego bardzo prostego przepisu.
- Rozgrzej piekarnik do 180º.
- Ubić jajka z cukrem.
- Dodać filiżankę oleju, a następnie filiżankę wrzącej wody i czekoladę w proszku, bardzo dobrze wymieszać.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać.
- Rozłożyć na dwie dobrze wysmarowane tłuszczem, okrągłe 20 cm patelnie do pieczenia z dnem wyłożonym papierem pergaminowym.
- Piec przez około 25/30 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie prawie sucha.
- Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
- Wypełnić i przykryć czekoladowym ganache: 200g wrzącej śmietanki zalać 200g posiekanej czekolady, dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia do wykorzystania.
- Udekorować smarties.
Teraz czas na to, aby dzieci "wzięły się w garść" i dobrze się bawiły!
Zobacz także:
- Propozycje aktywności dla dzieci
- 7 Gry kulinarne dla dzieci
- Zajęcia dla dzieci podczas wakacji
- Zdrowe przekąski do zabrania do szkoły