Share the post "The World's Best Chocolate Cake: The Recipe"
- Podziel się...
Są tu niebanalne przepisy, niektóre bardziej niż inne. A gdy tematem jest czekolada, to wybór ulubionego może być trudny. Przynajmniej dla tych, którzy kochają ten "grzech".
Mimo to istnieje przepis, któremu wielu nie waha się przypisać tytułu najlepszego ciasta czekoladowego na świecie. Przepis jest portugalski i daje nazwę cukierni, która rozprzestrzeniła się na cały świat.
To właśnie tę "tajemnicę" teraz wam ujawniamy. Ale uwaga, to tylko sugestia. Oryginalny przepis jest dobrze strzeżony. Mimo to, nasza propozycja nie zawiedzie Cię.
Przygotujcie się najbardziej glutowaci!
Najlepsze na świecie ciasto czekoladowe: sekret!
Warstwy chrupiącej bezy, otulone kremowym musem czekoladowym i pokryte nieodpartym czekoladowym ganache... To skład najlepszego czekoladowego tortu na świecie. Brzmi dobrze? W takim razie, bez dalszych ceregieli, oto czego potrzebujesz.
Zrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
- Składniki.
Na bezę:
- 250g cukru pudru
- 250g cukru
- 40g kakao w proszku
- 8 białek
- Papier z masłem do wyłożenia form
Na mus
- 500g czekolady półsłodkiej
- 450g świeżej śmietany
- 80g cukru
- 4 białka jaj
Dla czekoladowego ganache
- 200ml śmietany
- 200g czekolady do gotowania (najlepiej ciemnej)
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- Metoda przygotowania
- Zacznijcie od bezików. Pierwszym krokiem jest wyłożenie foremek papierem do pieczenia i rozgrzanie piekarnika do 120ºC.
- Następnie przejdź do właściwej konfekcji. Cukier puder i kakao w proszku przesiać do miski i odstawić.
- Następnie ubijamy białka na sztywno, po czym dodajemy odrobinę cukru (zwykłego) i dalej ubijamy. Gdy utworzy miękkie piki, dodajemy po trochu pozostały cukier, ciągle mieszając.
- Do masy białkowej i cukrowej dodajemy mieszankę cukru pudru i kakao w proszku (którą wcześniej przygotowaliśmy) i dobrze mieszamy.
- Taką masę wlać do foremek i piec w piekarniku przez około 1 godzinę. Gdy beza będzie gotowa, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotować mus czekoladowy. Czekoladę połamać, wymieszać z mlekiem i rozpuścić w bain-marie (lub w mikrofalówce, jeśli wolicie szybszy proces).
- Osobno ubijamy ciężką śmietanę (lub krem) do konsystencji bitej śmietany i odstawiamy.
- Białka ubić na sztywno, następnie dodać do roztopionej czekolady i dobrze wymieszać.
- Następnie dodajemy bitą śmietanę i dobrze mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Teraz zmontuj ciasto. W razie potrzeby dopasować krążki bezów nożem, tak aby były symetryczne.
- Jeden z krążków ułożyć na talerzu tortowym i przykryć częścią musu czekoladowego. Powtórzyć czynność, układając na przemian pozostałe krążki bezów z musem czekoladowym.
- Na zakończenie przygotuj czekoladowy ganache. To proste. Czekoladę połamać na kawałki i dodać masło.
- Następnie podgrzej śmietankę na średnim/wysokim ogniu, aż zacznie wrzeć.
- Gdy dojdą do wrzenia, zdjąć z ognia i natychmiast wlać czekoladę z masłem i mieszać, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie całkowicie zblendowana i błyszcząca.
- Teraz pozostaje już tylko pokryć tort ganache. Aby tort uzyskał ten szklisty wygląd, pozwól ganaszowi ostygnąć, ale nie całkowicie, przed wylaniem go na tort.
Smacznego!
Zobacz także:
- 6 właściwości czekolady, których wcześniej nie znałeś
- Ciasto czekoladowe: przepisy na zaspokojenie łaknienia bez grzechu
- Mus czekoladowy: zdrowe przepisy
- 3 Zdrowe przepisy na ciasta
- 5 Popularne przepisy na ciasta