Share the post "Odkryj kluczowe korzyści płynące z jarmużu"
- Podziel się...
Jarmuż to warzywo krzyżowe, które pochodzi z Europy i zostało wprowadzone w Brazylii przez pierwszych portugalskich kolonizatorów, stając się dziś jednym z najbardziej spożywanych i docenianych warzyw trochę na całym świecie.
Charakteryzująca się posiadaniem długich jadalnych liści o wydłużonym i falistym kształcie, które można znaleźć w różnych odcieniach zieleni, kapusta jest uprawiana i ceniona za to, że jest uważana za wysoce odżywczą żywność, pełną właściwości leczniczych, pomagającą zapobiegać i zwalczać różne choroby.
Ponadto, ponieważ jest niskokaloryczna, kapusta może być obecna w dietach ograniczających kalorie, których celem jest utrata wagi.
Bardzo ceniona w kuchni, kapusta jest częścią kilku typowych potraw. Są obecne m.in. w sałatkach, gulaszach, sokach, ale także w zupach, bulionach, sosach, nadzieniach. Kapusta spożywana na surowo, jak w sałatkach, powinna być odpowiednio oczyszczona, aby usunąć wszelkie chorobotwórcze mikroorganizmy.
Różne rodzaje kapusty - która jest Twoją ulubioną?
- Jarmuż: to rodzaj jarmużu, który zawiera największą ilość składników odżywczych;
- Savoy: jest pochodzenia włoskiego, a liście są liściaste i szerokie; może być duszony lub nadziewany i używany w sałatkach;
- Brukselka: jest miniaturową kapustą i powstaje w wyniku wypuszczenia kiełków wzdłuż pnia kapusty;
- Kalafior: jest uważany za arystokratę rodziny kapustowatych, może być spożywany na surowo, gotowany lub zapiekany;
- Czerwona kapusta: podaje się ją jako dodatek do mięs z dziczyzny i wieprzowiny, bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie octu i jabłek; jest idealna do marynowanych sałatek;
- Pak Choy: jest pochodzenia chińskiego i zwykle podawany jest w postaci smażonej i w sałatkach;
- Kapusta Oxheart: jak sama nazwa wskazuje, jest to kapusta w kształcie serca, rodzaj kapusty i nadaje się do zup i gulaszów;
- Kapustabiała: pochodzenia niemieckiego, stosowana w sałatkach bez gotowanych składników i kiszonej kapuście;
- Kapustaportugalska: pochodzi z Portugalii i ma ciemnozielone i twarde liście; nadaje się do tak słynnego "caldo verde";
- Kapustakalarepa : jest pochodzenia niemieckiego i ma tę nazwę, ponieważ jest to rodzaj kapusty podobnej do rzepy - nawiasem mówiąc, częścią jadalną nie jest korzeń, jest to łodyga.
8 dobrych powodów, by jeść kapustę
1. idealne dla utraty wagi
Jedna filiżanka gotowanego jarmużu ma tylko 33 kalorie, ma niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość błonnika. Jest to zdecydowanie inteligentny węglowodan.
2. To dobre jedzenie dla mózgu
Jest pełna witaminy K i antocyjanów, które pomagają w funkcjonowaniu umysłu i koncentracji. Te składniki odżywcze zapobiegają również uszkodzeniom nerwów, poprawiając obronę przed chorobą Alzheimera i demencją. Fioletowa kapusta ma największą ilość tych potężnych składników odżywczych.
3. Wysoka zawartość siarki
Znany jako minerał piękna. Jarmuż pomaga wysuszyć tłustą skórę i trądzik. Wewnętrznie siarka jest niezbędna dla keratyny, substancji białkowej niezbędnej dla zdrowych włosów, paznokci i skóry.
4. Pomaga w detoksykacji organizmu
Obecna w jarmużu wysoka zawartość witaminy C i siarki eliminuje toksyny, które są główną przyczyną zapalenia stawów, chorób skóry, reumatyzmu i podagry.
5. Bogate w składniki zapobiegające powstawaniu nowotworów
Lupeol, sinigryna i sulforafan stymulują aktywność enzymów i hamują wzrost guzów nowotworowych.
6. Pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi
Wysoka zawartość potasu pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi.
7. Łagodzi bóle głowy
Ciepły kompres wykonany z liści kapusty może pomóc złagodzić ból głowy. Zgnieć liście kapusty, zawiń w ściereczkę i przyłóż do czoła. Również przy chronicznych bólach głowy należy pić od 25 do 50 ml soku z surowej kapusty dziennie.
8. Przeciwzapalne i regulujące poziom cukru we krwi
Naturalne czerwone pigmenty w fioletowej kapuście obniżają poziom cukru we krwi i zwiększają produkcję insuliny. Ponadto, podobnie jak w przypadku buraków, te czerwone pigmenty w fioletowej kapuście mają silne właściwości przeciwzapalne.
Zdrowy, smaczny i bardzo kompletny pokarm, jarmuż powinien stanowić część zbilansowanej diety. Jeśli jednak masz problemy z tarczycą, unikaj spożywania dużych ilości, gdyż mogą one zaburzać wchłanianie jodu, niezbędnego dla tarczycy. Jest to cecha, która dotyczy wszystkich warzyw krzyżowych.
Zobacz także:
- Czerwona kapusta: tak wiele właściwości odżywczych w jednym pożywieniu
- Właściwości słodkiego ziemniaka
- Dynia: właściwości i przepisy
- Awokado: korzyści i kalorie