Share the post Jak zrobić naleśniki: najlepsze triki
- Podziel się...
Lekkie i cienkie. To jest to, czego chcesz, jeśli chodzi o naleśniki.
Ale osiągnięcie go nie zawsze wydaje się łatwym zadaniem.
Mając to na uwadze, postanowiliśmy zebrać dla Was wszystkie niezbędne triki i wskazówki jakzrobić naleśniki... poprawka: jak zrobić najlepsze naleśniki!
Jak zrobić naleśniki: przepis
Aby wiedzieć jak zrobić naleśniki trzeba - przede wszystkim - wiedzieć jak zrobić naleśniki. Najbardziej podstawowy przepis (choć możliwości może być niezliczona ilość) jest prosty. Sprawdź to.
- Składniki - .
- 150g mąki
- 30g cukru
- 3 dl mleka
- 1 duże jajko
- Masło lub margaryna do smaku
- Metoda przygotowania
- To bardzo proste. W misce wymieszać mąkę z cukrem.
- Następnie dodaj mleko oraz jajko i dobrze wymieszaj druciakiem, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Przykryj miskę i pozwól ciastu odpocząć przez chwilę (około 30 minut).
- Przed gotowaniem ponownie wymieszać ciasto. Następnie patelnię (najlepiej nieprzywierającą) smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta. Rozprowadzić po powierzchni patelni, aż pokryje dno.
- Pozostawić do ugotowania, a gdy końce naleśnika zaczną się luzować, odwrócić i ugotować drugą stronę.
- Powtarzaj czynność, aż całe ciasto zniknie. Potem następuje najlepsza część: jedzenie naleśników. Wystarczy, że wypełnisz je według własnego upodobania. I tu naprawdę liczy się Twój gust. Od owoców i warzyw, przez dżemy i lody, czy owoce morza i mięso, można przygotować różne słodkie i wytrawne naleśniki. Wybór należy do ciebie.
► Zobacz tutaj przepisy na naleśniki
Jak zrobić naleśniki: wskazówki, które musisz znać
Są łatwe do zrobienia, ale nie zawsze wychodzą tak, jak się tego oczekuje. Mamy jednak kilka trików i wskazówek, które pomogą Ci upewnić się, że Twoje naleśniki zawsze wyjdą dobrze.
- Zawsze mieszaj najpierw płynne składniki, a potem mąkę i ubijaj wszystko bardzo dobrze, aż uzyskasz gładką masę. Aby ułatwić sobie to zadanie, można przesiać mąkę i przecedzić ciasto po jego wykonaniu, aby wyeliminować ewentualne grudki.
- Pozostawienie ciasta na chwilę przed rozpoczęciem robienia naleśników nie jest obowiązkowe, ale może mieć duże znaczenie! Odpoczynek ciasta sprawi, że będzie ono bardziej stabilne, gładsze i bogatsze.
- Naleśniki należy gotować na małym ogniu, a przed wylaniem ciasta zawsze należy natłuścić patelnię. Można użyć masła, margaryny lub oleju.
Ale sztuką jest użycie jakiegoś chłonnego papieru do rozprowadzenia masła (lub czegokolwiek innego) i usunięcia jego nadmiaru, dzięki czemu naleśniki nie będą tłuste. W miarę robienia naleśników powtarzaj ten proces.
- Za pomocą szpatułki odklej brzegi naleśnika i zobacz, czy jest już zrumieniony na stronie, która się gotuje.
- Kiedy naleśniki są ugotowane wyjmij i ułóż na talerzu, aby były bardziej miękkie.
- Pamiętaj, aby dobrze rozprowadzić ciasto naleśnikowe na dnie patelni, aby uzyskać cienkie, lekkie naleśniki.
Małe troski mogą zrobić różnicę, a te z pewnością sprawią, że będziesz mieć idealne naleśniki.
Smacznego !
Zobacz także:
- 3 Przepisy na słodkie naleśniki... i to zdrowe!
- 3 przepisy na czekoladowe naleśniki
- Proste naleśniki: przepis, którego potrzebujesz
- Przepisy na naleśniki dla wszystkich smaków